Мinistar prosvete u Čarobnom selu

carobno_selo1Мinistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić posetio je juče dečji obrazovni centar „Čarobno selo“ u Banji Vrujci , u kojem decu, putem integrisanih obrazovno-vaspitnih aktivnosti stavljaju u realne životne situacije . U „Čarobnom selu“ , prema rečima nadležnih, decu podstiču na radoznalost , maštu i igru, na uočavanje veza među predmetima, biljkama i pojavama, na izražavanje kreativnosti. Ovaj edukativni kompleks, prema rečima Željane Radojičić Lukić, ima za cilj da podstakne kreativnost i radoznalost kod dece, kao i da im ponudi kreativno mesto za samostalni rad, ali i za rad u vršnjačkim grupama.

Ministar Verbić pozdravio je ovakvu ideju, uz napomenu da bi trebalo da bude više ovakvih inicijativa.

-Svima nam je u interesu da očuvamo seoske škole, pa i samim tim seoske sredine, jer ako nema škole, nema ni mesta – izjavio je ministar Verbić, nakon razgovora u „Čarobnom selu“ sa prosvetnim radnicima iz ovog kraja. Ministar Verbić prethodno je posetio i istureno odeljenje Osnovne škole iz Mionice „Milan Rakić“ u Gornjoj Toplici.

Prema rečima Željane Radojičić Lukuć, predsednika Udruženja građana, udruženi prosvetni radnici u okviru „Kreative“ imaju želju da razvijaju male sredine, poput mioničke opštine, kao potencijalne i vodeće destinacije za razvoj dečjeg obrazovnog ruralnog turizma.

-„Čarobno selo“ je početni korak u realizaciji te ideje i trenutno predstavlja idealnu destinaciju za organizovanje rekreativnih nastava, ekskurzija, vikend tura, rođendana; za dnevne varijante odmora i rekreacije dece turista u Banji Vrujci. Boravak dece u Čarobnom selu osmišljen je kroz ambijentalno učenje i aktivan odmor učenika, učitelja i svih ostalih turista, kako naše zemlje, tako i dijaspore. Kroz ovaj projekat UG „Kreativa“ neguje volonterizam, jer u „Čarobnom selu“ aktivno i sa zadovoljstvom učestvuju studenti Učiteljskog fakulteta iz Beograda, sa ciljem da ova destinacija postane eventualno njihova vežbaonica, u kojoj bi realizovali metodičku praksu unutar prirodnih ambijentalnih učionica – rekla je Željana Radojičić Lukić.

„Čarobno selo“ je projekat neprofitnog Udruženja građana „Kreativa“ koje se bavi kreativnim obrazovanjem kroz aktivno učenje. Finansira ga UNICEF u okviru zajedničkog programa UN „Održivi turizam u službi ruralnog razvoja“.

Deca-posetioci “Čarobnog sela” nisu klasično podeljeni u razrede prema uzrastu, već ih grupišu u različite grupe prema nivou znanja, što predstavlja prilično naprednu ideju za uslove našeg obrazovanja. “Čarobno selo” daje deci mogućnost da uče kroz igru, na osnovu njihovih potreba, radoznalosti i sklonosti.

Preuzeto sa sajta Ministarstva prosvte, nauke i tehnoloskog razvoja