Razvoj obrazovnog turizma u ruralnim oblastima u Srbiji započet je u okviru programa Ujedinjenih nacija Održivi turizam u fuknciji ruralnog razvoja. On se realizuje u okviru projekata čiji kratki opis sledi.

Smešteno u Vršcu, na Vršačkom bregu i Gudurici, Banatsko šarenilo tokom cele godine organizuje programe (od poludnevnog do sedmodnevnog) namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta do 15 godina, kao i njihovim porodicama.

Ovde ćete upoznati Vršac putevima Paje Jovanovića i Jovana Sterije Popovića, pratićete puteve vinograda oko Gudurice i učiti orijentiring na Vršačkim planinama. Družićete se sa konjima i naučiti njihov jezik, pravićete kućice i hranilice za ptice i upoznati se sa domaćim životinjama na obližnjoj obrazovnoj farmi. Učeći raznovrsne tradicionale igre i veštine, spoznaćete lepotu različitosti prirode, kulture i ljudi i naučiti da čuvate šarenilo koje nas okružuje.

U selu Tekiji u opštini Kladovo krije se Čudesno blago Đerdapa. U periodu od aprila do oktobra učenici viših razreda osnovne i srednje škole i studenti blago Đerdapa mogu pronači kroz jednodnevne, vikend i sedmodnevne programe..
Ovde ćete upoznati biljni i životinjski svet, ali i istorijsko i kulturno nasleđe na području Nacionalnog parka Đerdap i naučiti da pravite eterska ulja od biljaka, ali i predmete od gline kakve su pravili stari Rimljani. Družićete se sa kapetanima i ribarima i uz njihovu pomoć savladati vožnju alaskog čamca na jedno veslo, naučiti kako da provedete brod kroz dunavske tesnace i naučiti kako da vezujete razne mornarske čvorove, ali i kako da ulovite soma na bućku. Imaćete priliku da posetite jedinstveni muzej starih kompjutera i informatičke opreme u prostorijama osnovne škole u Tekiji!

U školi u selu Paležnici u opštini Ljig vredne ruke osnovaca mogu biti zauzete punih pet dana u periodu od juna do septembra. Vredne ruke mogu se odmoriti na izletu u Brankovini.
U Kampu vrednih ruku koji spaja nasleđe i veštine učićete brojne stare zanate: tkanje, vez, opančarstvo... U vodenici potočari naučićete kako se pravi hleb, a sa ženama iz Udruženja Zlatne ruke sastavljaćete jelovnik i pripremati doručak i večeru. Kroz radionicu kaligrafije Zapisano Protinim perom možete se naučiti krasnopisu, a kroz pesničko-jezičku radionicu Desankinim stopama upoznaćete se sa životom i delom Desanke Maksimović. U ekološkim radionicama pravi se kompost i uči o značaju čuvanja prirode. Ovde možete naučiti i mnogo o lekovitom bilju koje ćete brati, sušiti i koristiti. Naučićete kako da se orijentišete u prirodi šetajući stazom zajedno sa planinarima.

U Knjaževcu i njegovoj okolini čeka vas Obrazovna avantura. Kroz jednodnevne, dvodnevne, petodnevne i sedmodnevne programe namenjene deci uzrasta od 8 do 12 godina, omladini i porodicama sa decom možete postati obrazovni avanturista od arheo-etno parka Ravna do sela Balta Berilovac na Staroj planini.
U ovoj avanturi prvo ćete postati arheolog i vršiti istraživanja arheo-eko sondom, a onda popraviti nepopravljivo u konzervatorskoj radionici. Onda ćete postati zanatlija – grnčar i praviti svoj suvenir od gline. Kada se pretvorite u istraživača, ići ćete od traga do blaga i grad upoznati rešavanjem zagonetki, i znati Sve o Knjaževcu od A do Š. Kada se popnete na Staru Planinu savladaćete veštine orijentacije u prirodi, naučićete kako da se prehranite u prirodi, podignete šator i prethodno izaberete mesto za bivak. Kroz čvorovanje ćete naučiti da li je teže zavezati ili odvezati čvor. Naučićete kako se od tek ostrigane vune, preko upredene niti dolazi do lepog šala (od striganja do tkanja), saznaćete kako su se zabavljala deca na Staroj planini dok su čuvala svoja stada na planinskim pašnjacima i slućaćete školske priče u učionici seoske škole, uz upotrebu starih učila i trenirajući strogoću i živce namrgođenog seoskog učitelja.

U selu Pranjani kod Gornjeg Milanovca Otvorena seoska škola tokom cele godine čeka decu uzrasta od 7 do 15 godina kako bi im ponudila obrazovne programe koji mogu trajati od jednog do sedam dana. U Otvorenoj seoskoj školi možete savladati šahovske veštine i igrati šah pomoću velikih figura, praviti lutkarske predstave i izrađivati lutke i scenografiju, ili pisati vesti, praviti reportaže ili istraživati zanimljivosti kraja (poput misije spasavanja pilota iz II svetskog rata Halijard) kroz novinarsku radionicu. Pored sticanja nesvakidašnjih veština poput crtanja na svili i staklu, ovde ćete upoznati i tradiciju i učiti da tkate i vezete i izrađujete kostime iz srednjovekovne istorije kraja i narodne nošnje, posećivati seoska domaćinstva i upoznati njihov život kroz uključivanje u aktivnosti na farmi, naučiti kako se melje žito u vodenicama potočarama, ali i kako se prave bombone.

U Banji Vrujci, u Čarobnom selu i njegovim kućicama, u periodu od aprila do oktobra, deci uzrasta od 5 do 12 godina ponuđeni su jednodnevni izleti, produženi vikendi, sedmodnevna rekreativna nastava, desetodnevna letnja škola i višednevni kampovi. U Čarobnom selu vas čekaju vile čarobnice, Đurđica, Sunčica, Bosiljčica i Božica, uz čiju pomoć ćete upoznati odlike godišnjih doba, biljni i životinjski svet Zapadne Srbije i prirodne lepote Banje Vrujci. Vile čarobnice će vas ugostiti u svojim šarenim kućicama koje su opremljene po meri deteta sa svim pratećim materijalima za igru i učenje. Od vila ćete moći da naučite način i organizaciju rada u seoskom domaćinstvu, a takođe i kako se mesi čarobna pogača, kako se tka i veze čarobna čobanska torba, a i kako se prave zaboravljene igračke. Iz Čarobnog sela ćete otići sa diplomom čarobnjaka koji ume da čuva prirodu, zna da pravilno vrednuje seoske poslove, ume da umesi pogaču, zna da tka na razboju, da se orijentiše u prostoru i ume da čita znakove prirode.

AWOL