Studijska poseta obrazovno turističkim destinacijama

U periodu od 08. do 12. novembra 2012. godine organizovana je studijska poseta obrazovno-turističkim destinacijama razvijenim u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija “Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja” i komponente kojom se bavio UNICEF.


Na studijskom putovanju prilikom koga su posećeni:
Kamp vrednih ruku (Paležnica),
Čarobno selo (Banja Vrujci),
Otvorena seoska škola (Pranjani),
Šarenilo Banata (Vršac),
Čudesno blago Đerdapa (Tekija) i
Obrazovna avantura (Knjaževac)
učestvovali su predstavnici škola odabranih na konkursu za sticanje znanja o obrazovnom turizmu, koji je raspisao UNICEF u okviru zajedničkog programa.
Na konkurs su se prijavile 54 škole, a komisija sastavljana od predstavnika UNICEF-a i koordinatora timova koji uz pomoć programa „Održivi turizam u funkciji ruralnog razvoja“ razvijaju obrazovni turizam odabrala je 12 škola.
Škole su birane na osnovu njihovih ljudskih i prostornih resursa, ambijenta i okruženja, oblasti u kojima bi deca stekla znanja i veštine, iskustva u upravljanju projektima i sličnim inicijativama i saradnjom sa lokalnom zajednicom.
Predstavnici odabranih škola:
OŠ “Prota Mateja Nenadović”, Brankovina
OŠ “Dositej Obradović”, Vlasotince
OŠ “Vuk Karadžić”, Lipnica
OŠ “Rade Dodić”, Milutovac
OŠ “Desanka Maksimović”, Gornji Milanovac
OŠ “Borivoje Milivojević”, Krupanj
OŠ “Milinko Kušić”, Ivanjica
OŠ “Miodrag Milovanović Lune”, Karan
OŠ “Dušan Taković Srećko”, Sićevo
OŠ “Prvi srpski ustanak”, Orašac
OŠ “Matija Gubec”, Tavankut
OŠ “Nikola Tesla”, Vinča
na putovanju su se upoznali sa različitim modelima kroz koje se obrazovni turizam može razvijati, kao i sa različitim ulogama koje škola u svakom projektu ima. Novi timovi stekli su polazna znanja iz oblasti obrazovnog turizma kroz prezentacije i radionice predstavljene na destinacijama, pa su prosvetni radnici imali priliku ne samo da vide već i da iskuse sticanje znanja i veština dostupnih deci u ovim projektima – da se oprobaju u konzervaciji, tkanju, vezivanju mornarskih čvorova, itd.

Putovanje je završeno sumiranjem utisaka i razmenom ideja o primeni praksi i stečenih znanja u sopstvenim sredinama.

Dalje sticanje znanja iz ove oblasti uslediće u decembru, kada će biti organizovan zajednički trening na temu upravljanja projektima.