Obrazovni turizam, tema Jutarnjeg programa RB 1

КластерU Jutarnjem programu, u sastavu emisije “Uhvati dan”,  21. jula 2014, dat je prostor obrazovnom turizmu Srbije. Tokom emisije ukljuceni su predstavnici Dečji naučnog kampa u Viminacijumu, Decjeg obrazovnog centra Čarobno selo u Banji Vrujci i Kompjuterskog kampa u Bačkom Petrovcu.

Tokom emisije govorila su dva predstavnika Klastera Obrazovni turizam Srbije, i to Željana Radojičić Lukić, direktorka Čarobnog sela koja je u program ove emisije uključena da javnosti predstavi koncept ovog, u Srbiji jedinstvenog primera dobre prakse u oblasti obrazovnog turizma i Vera Jovanović, direktorka Klastera koja je izabrana za gosta ove emisije da bi se javnost upoznala sa nekim aktivnostima ostvarenim kroz saradnju Klastera OTS i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Željana Radojičić Lukić je predstavila koncept Čarobnog sela i naglasila da je on zasnovan na usvajanju funkcionalnih znanja unutar ambijentalnih učionica. Napomenula je da u Čarobno selo deca dolaze u okviru organizovanih grupa na izlete, ekskurzije i rekreativnu nastavu i to od aprila do novembra, ali i u individualne posete u pratnji svojih roditelja tokom letnjeg raspusta.

Direktorka Klastera Obrazovni turizam Srbije govorila je o modelima obrazovnog turizma koji su nastali tokom trajanja projekta koji je finansiran od strane UNICEF-a 2012.. Ona je istakla da se tokom te 2012-te razvilo šest destinacija.

Direktorka klastera je napomenula da je klaster nedavno započeo saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i da je ideja da se uz zajedničke napore sa različitim faktorima, zainteresovanim za obrazovnu komponentu, iskristališu konkretni kriterijumi ko može i pod kojim uslovima da se bavi dečjim obrazovnim turizmom. Osim kriterijuma, naglasila je Vera, radiće se i na stvaranju zakonske regulative za akreditaciju budućih model centara po ugledu na slovenački ili italijanski model.

Ova emisija gvori u prilog činjenici da se i javnost zainteresovala za temu obrazovnog turizma i da se iz obrazovanja, konačno, plasiraju i pozitivni primeri dobre prakse, što je poslednjih godina redak slučaj.

Ceo snimak emisije možete preslusati ovde (poslušajte od 02.22 – 02.53)